2020
Retten til ferie er regulert i lov om ferie, jf. lov nr 21/1988. Hovedformålet med denne loven er å sikre arbeidstakerne rett til ferie og feriepenger. Ved å fastsette ufravikelige rammer for ferie mv., griper loven inn i det som defineres som arbeidsgivers styringsrett, samtidig som loven regulerer konkrete forhold som begrenser begge parters handlefrihet når det gjelder ferie. Dersom noe ikke er regulert i loven, vil styringsretten derfor stå sterkt. Dette kan være nyttig å kjenne til ved anvendelse av loven.
Skattedirektør Hans Christian Holte overtar sjefsstolen i NAV når Sigrun Vågeng går av. Juristforbundet gratulerer Holte og ser fram til et godt samarbeid mellom NAV-ledelsen og våre mange medlemmer i etaten.
I disse dager bidrar hele Norge i en felles dugnad. Helsearbeiderne gjør sitt, lærerne og butikkansatte likeså. Resten av arbeidslivet har digitalisert og automatisert seg på rekordtid. Ingen av oss vet hva som venter, men at samfunnet og arbeidslivet er satt på en hard prøve er det ingen tvil om.
Det går unna i disse koronatider. Et forslag til fullmaktslov, senere kjent som koronaloven, ble sendt ut på et døgns høring til noen få innbudte. En uke senere ble lovforslaget sterkt moderert av Stortinget. Det er jeg tilfreds med. Og jeg har fortsatt stor tro på den norske rettsstaten og dens institusjoner. Den vil stå seg godt over tid.
- Partene i arbeidslivet løser selv utfordringer i arbeidslivet, og krisen har vist at vi får løsningene på plass raskt og smidig. Jeg er glad arbeidsministeren ikke ser behovet for å bruke forskriftsadgangen om arbeidstid i koronaloven nå, sier Kari Sollien, leder i Akademikerne.
Den stille uken ble plutselig veldig stille. Og den ble lengre enn vanlig, vi fikk mange stille uker. Ikke like stille jobbmessig for alle sammen, for mange snarere tvert imot. Men mye av tiden tilbringes nå alene. Det er en spesiell situasjon, en rar situasjon, men også en helt nødvendig situasjon.
Som følge av koronapandemien jobber i dag mange av våre medlemmer og tillitsvalgte hjemmefra. De aller fleste arbeidsgivere har i dag gode digitale løsninger som gjør at arbeidstakeren får utført arbeidet hjemmefra via systemer som ivaretar datasikkerheten på en tilfredsstillende måte.
Juristforbundets advokatkontor svarer her på de spørsmålene om arbeidssituasjonen under koronakrisen som oftest stilles av medlemmene.
Har du åpent kontorlandskap sliter du mer med forstyrrelser og tidstyver enn kolleger på enekontor. Det viser en ny undersøkelse gjort på oppdrag for Juristforbundet. Halvparten av alle spurte sier de er på etterskudd med arbeidsoppgavene. Det kommer også fram at 20 prosent av juristene har benyttet hjemmekontor, flest i privat sektor.
Fredag 13. mars ble det kjent at frontfagsforhandlingene blir utsatt til 3. august på grunn av koronasituasjonen. Partene i disse forhandlingene, Norsk Industri (NHO) og Fellesforbundet (LO), har forlenget overenskomsten til 21. august. Resultatet i disse forhandlingene kalles «frontfaget» og er retningsgivende for de andre lønnsoppgjørene i Norge.
De sentrale partene i staten oppfordrer tillitsvalgte og ledere til å finne gode løsninger sammen. «Et godt og tillitsfullt partssamarbeid er avgjørende for å møte koronasituasjonen», heter det i en felles uttalelse fra partene i staten.
De fleste av Juristforbundets ansatte arbeider nå fra hjemmekontor. Det samme gjelder mange av de tillitsvalgte. Men vi er absolutt operative, selv om noen aktiviteter settes på vent som et bidrag til å begrense smitten fra Korona-pandemien. Vi er fortsatt en støttespiller for deg som medlem!
På grunn av situasjonen med korona har partene i kommunesektoren blitt enige om å midlertidig utvide rammene for når og hvor mye det er lov å jobbe.
Ett av regjeringens tiltak i forbindelse med koronakrisen, er å øke antall dager foreldre kan være hjemme i omsorgspermisjon for å ha tilsyn med barn. Samtidig er det vedtatt at NAV skal dekke en større del av lønnsutgiftene for arbeidstakere som må ta ut omsorgspermisjon. Hva innebærer dette?
17. mars ble det avholdt møte mellom Kommunal- og moderniseringsdepartementet og hovedsammenslutningene i staten vedrørende hovedtariffoppgjøret i staten 2020.
Lønnsundersøkelsen er sendt alle våre yrkesaktive medlemmer, og svarprosenten totalt er 43,3 %. Alle medlemmer vil få tilgang til lønnsundersøkelsen og lønnskalkulatoren, samt en innsiktsanalyse som er nytt av året.
Partene i kommunesektoren ble mandag enige om å videreføre dagens hovedtariffavtale til 15. september. Også de andre hovedavtalene forlenges.
Vi er i en spesiell og alvorlig situasjon. Pandemien som er på fremmarsj, har endret hverdagen for alle her i landet, også Juristforbundets medlemmer. Men selv om de fleste tillitsvalgte og ansatte i sekretariatet nå arbeider fra hjemmekontor, og selv om alle forbundets arrangementer er avlyst ut mai, er vi stadig en aktiv og viktig støttespiller for medlemmene våre.
Anders Kvam har på vegne av Akademikerne stat inngått en midlertidig avtale med staten om hviletid, kjernetid og overtid. Formålet er å gjøre det enklere å løse samfunnskritiske oppgaver mens korona-utbruddet pågår.
Permittering innebærer at arbeidsgiver ensidig bestemmer at arbeidsforholdet skal opphøre i en midlertidig periode og at arbeidsgiver som følge av dette skal fritas for lønnsplikt. Arbeidstaker kan permitteres helt eller delvis fra sin fulle stilling.
Er du i utlandet og vil hjem nå? Har du reiseforsikring i Tryg kan den dekke ekstra kostnader til ombooking eller bestilling av nye billetter.
Oppgjøret i privat sektor er nå utsatt på grunn av koronakrisen. Det betyr at også oppgjørene i offentlig sektor utsettes.
Utbruddet av koronaviruset vil kunne skape store utfordringer for det norske arbeidslivet. Den samfunnsmessige situasjonen kan imidlertid endre seg og dette kan medføre behov for offentlige pålegg og endringer i regelverket.
Juristforbundets sekretariat har innfridd kravene som stilles for å bli sertifisert av «Great Place To Work». Sertifiseringen er resultatet av medarbeiderundersøkelser og en grundig situasjonsanalyse basert på en global standard for hva som kjennetegner gode arbeidsplasser.
Det skal være en direkte sammenheng mellom utdanning, erfaring, resultatoppnåelse, ansvarsområde og lønn. For å oppnå dette er lønnssamtalen et viktig verktøy for arbeidstakere, arbeidsgivere og tillitsvalgte. Her gir vi deg tips og råd til forberedelser og gjennomføringen av lønnssamtalen.
Det skulle være unødvendig å diskutere lik lønn for likt arbeid. Med den fornyede likestillings- og diskrimineringsloven som kom ved siste årsskifte, burde enhver arbeidsplass se markedspotensialet i å vise fram godt likestillingsarbeid.
Juristforbundets Tech Forum inviterer til kick-off med visning av filmen iHuman på Cinemateket (Oslo) 16. mars.
Dommernes støttefond deler i år ut inntil kroner 30. 000. Begrunnet søknad om tildeling må sendes innen 2. mars 2020.
- Akademikerne jobbet for en løsning. Dette var ikke det utfallet vi ønsket, sier Akademikernes forhandlingsleder Anders Kvam, etter at det ble brudd i forhandlingene om særalderspensjon.
Nok en gang inviterer Juristforbundet til fellesvandringen Oslo Legal Walk. Medlemmene og andre interesserte inviteres til å ta samfunnsansvar: Vi skal styrke prinsippet om likhet for loven ved å samle inn penger til støtte for frivillig rettshjelp i egen by – sammen med flest mulig andre entusiastiske vandrere.
Vi er godt i gang med et nytt år. Vi har allerede fått en ny justisminister og et nytt hovedkvarter for Det juridiske fakultet i Oslo. Men for oss i Juristforbundet er det status for rettsstaten og riktig bruk av juridisk kompetanse i hele samfunnet som står øverst på agendaen.
Noen gjør mer for rettssikkerheten enn andre. Noen kjemper hardere for at loven skal være lik for alle, at alle skal ha samme mulighet for å få de rettighetene lov- og regelverket gir dem. Det er disse Juristforbundet ønsker å trekke fram som eksempler og helter – som verdige til Rettssikkerhetsprisen 2020.
Juristforbundets president, Håvard Holm, er nå valgt inn i Akakademikernes styre. Dette er et viktig verv som gjør at Juristforbundet kommer enda tettere på det som skjer.
- Klimautfordringene vil påvirke både arbeidslivet og samfunnet det neste tiåret. Omstillingen må skje på en inkluderende måte og vi må utnytte mulighetene vi har til å skape nye, bærekraftige arbeidsplasser, sier Akademikernes leder Kari Sollien.
- Våre medlemmer er over gjennomsnittet opptatt av klima og miljø. Dette engasjementet må mobiliseres på den enkelte arbeidsplass. Det er her de kjenner utfordringene og må finne de gode løsningene, sa Akademikernes leder, Kari Sollien under åpningen av Arbeidslivets klimauke i dag.
Juristforbundets Arbeidslivsavdeling ivaretar medlemmenes interesser når det gjelder ansettelses-, lønns- og arbeidsforhold. De bidrar i lønns- og tarifforhandlinger på sentralt og lokalt nivå, og gir veiledning og råd innenfor en rekke områder.
- For å løse klimautfordringene er vi helt avhengig av gode politiske valg, men det handler også om de valgene som vi alle gjør hver dag. Det er på alle arbeidsplassene rundt om i landet vi skaper de nye, grønne løsningene, sier Akademikernes leder Kari Sollien.
Som nyutdannet jurist er det naturlig å være litt usikker på hvordan du skal sette deg inn i din første jobb. Det er noen klassiske nybegynnerfeil du kanskje kan unngå. Her kommer noen tips til hvordan du kan få en best mulig start i din første jobb som jurist.