Pensjon: Fakta fra Juristforbundet
Det snakkes av og til om «uførefellen». Fellen er der for de som er/blir mindre enn 50 prosent uføre og som senere får økt uføregrad.
I mars inngikk et bredt flertall på Stortinget et pensjonsforlik. Hensikten med forliket er å styrke pensjonssystemets sosiale og økonomiske bærekraft. De foreslåtte endringene er i hovedsak basert på Pensjonsutvalgets rapport og de skal tre i kraft fra og med 2026. Vi skal i denne artikkelen se nærmere på hovedpunktene i forliket, og hvilke rettslige, faktiske og samfunnsmessige konsekvenser det innebærer.
Pensjonsutvalget, et offentlig utvalg ledet av Kristin Skogen Lund, la 16. juni 2022 fram sin innstilling, NOU 2022: 7 Et forbedret pensjonssystem. Utvalget har hatt i oppgave å vurdere om det var behov for pensjonsreformen som ble gjennomført i 2011, om reformen har virket etter hensikten, og om det er behov for justeringer i pensjonssystemet.
Fra 1. januar 2022 er pensjonslovene i privat sektor endret slik at det blir obligatorisk å gi alle ansatte pensjonsopptjening for all inntekt inntil 12 ganger folketrygdens grunnbeløp (G). Samtidig er kravet til alder og stillingsstørrelse for å ha rett til å være medlem i en tjenestepensjonsordning senket. Bedriftene må gjøre nødvendige endringer i pensjonsordningene innen 01.07.2022.
I innskuddspensjon er det innført «egen pensjonskonto». Med egen pensjonskonto vil pensjonskapitalen følge med deg ved bytte av arbeidsgiver, uten at du behøver å tenke på det. Med egen pensjonskonto kan du også selv velge hvilken pensjonsleverandør du vil bruke.
Fripolisene får med noen unntak liten eller ingen regulering. Det betyr at realverdien av fripolisen går ned år for år, ettersom priser og lønninger vokser. Myndighetene er opptatt av problemstillingen, og regelverket for fripoliser ble 01.01.2022 endret på to punkter, men disse endringene gir ikke bedre regulering av fripoliser uten videre.
I disse dager stiller mange spørsmål om hvordan permittering påvirker rettighetene til pensjon. Det er viktig å sørge for at pensjonsavtalen sikrer medlemskap ved permittering, og det er fullt mulig. Pensjonslovene er også endret for spesialhåndtering i forbindelse med korona-krisen.
Ved overgangen fra 2019 til 2020 skjedde det mange kaller den den største endringen i pensjonsordningen til offentlig ansatte på over 100 år. Endringene vil påvirke pensjonen til de som er født i 1963 eller senere. Her beskriver vi hvilken pensjon ulike grupper offentlig ansatte vil få etter omleggingen av pensjonsordningen.
Alle offentlig ansatte som er født fra og med 1963 vil fra 01.01.2020 få en ny pensjonsordning. For denne gruppen stoppet opptjeningen i den gamle tjenestepensjonsordning 31.12.2019.
Fra 2017 kan du kunnet investere kr 40 000 årlig i Individuell Pensjonssparing, såkalt IPS, som har regler om utsatt skatt og skattesymmetri, mens det tidligere ikke har vært skattesymmetri.Fra 2022 senkes det maksimale sparebeløpet til kr 15 000. Produktet har slått tålelig godt an.
I 2016 ble uførepensjonsordningen i privat sektor endret. I denne artikkelen beskrives den nye pensjonsordningen, og hva som skjedde med opptjeningen i den gamle uførepensjonsordningen.
Privat AFP er en svært gunstig pensjonsordning for dem som får slik pensjon. Det er imidlertid mange krav som må tilfredsstilles for å ha rett på pensjonen. De som ikke tilfredsstiller kravene kan gå glipp av mer enn 1 million i samlet utbetalt pensjon.