Innføring av pensjonsopptjening fra første krone

Publisert 08.06.2022

Foto: iStock

Fra 1. januar 2022 er pensjonslovene i privat sektor endret slik at det blir obligatorisk å gi alle ansatte pensjonsopptjening for all inntekt inntil 12 ganger folketrygdens grunnbeløp (G). Samtidig er kravet til alder og stillingsstørrelse for å ha rett til å være medlem i en tjenestepensjonsordning senket. Bedriftene må gjøre nødvendige endringer i pensjonsordningene innen 01.07.2022.

Innskudd fra første krone

Lov om obligatorisk tjenestepensjon pålegger alle bedrifter med mer enn én ansatt å ha en tjenestepensjonsordning for sine ansatte. Dersom pensjonsordningen er en innskuddspensjons- eller hybridpensjonsordning, har denne loven pålagt alle bedrifter å ha en pensjonsordning der det betales innskudd på minst 2 prosent av ansattes lønn mellom 1 og 12 G[1]. Mange bedrifter har pensjonsordninger med høyere innskuddssatser enn 2 prosent av lønn. Også disse bedriftene har kunnet velge å ikke gi opptjening for den første G-en i lønn.

Fra 1. januar 2022 er lov om obligatorisk tjenestepensjon endret. Nå er det obligatorisk for alle bedrifter å gi de ansatte pensjonsopptjening for all inntekt inntil 12 G. Det er altså ikke lenger tillatt å unnlate å betale innskudd for den første G-en i lønn. Bedrifter som per 01.01.2022 har en pensjonsordning med opptjening fra 1 G må endre pensjonsordningen i løpet av overgangsperiode som løper frem til 01.07.2022.

Regelendringen vil slå ulikt ut for ulike grupper av personer og bedrifter.

Ansatte med lav lønn har relativt sett gått glipp av mest pensjonssparing på grunn av de tidligere reglene. Eksempelvis har en ansatt med 400 000 kroner i lønn kun fått pensjonsopptjening for 72 prosent av lønnen sin på grunn av bunnfradraget på 1 G, mens tilsvarende andel for en ansatt som har en million kroner i lønn har vært 89 prosent. Med obligatorisk opptjening fra første krone fjernes denne forskjellen mellom ansatte på ulike lønnsnivåer. Det er da lavtlønte som får relativt sett størst økning i pensjonsopptjening. 

Når det gjelder bedriftene, så var det er en god del bedrifter som frivillig hadde innført pensjonssparing fra første krone før regelverket ble endret. For disse bedriftene vil ikke det nye lovkravet om pensjonssparing fra første krone ha noen økonomisk betydning. Alle andre private bedrifter med innskudds- eller hybridpensjon vil imidlertid få økte utgifter til tjenestepensjon.

En rapport fra Actecan viser at det per 2019 hadde 17 prosent av bedriftene med innskuddspensjonsordning frivillig innført betaling av innskudd fra første krone[2]. Andelen ansatte med innskuddspensjon som har opptjening fra første krone var om lag 30 prosent. At andelen ansatte er større enn andelen bedrifter betyr at bedrifter med mange ansatte i større grad enn bedrifter med få ansatte har benyttet denne muligheten. Som vist i figur 1 er det stor variasjon mellom ulike næringer med hensyn til hvor utbredt det har vært å ha innskudd fra første krone.

Figur 1 Andel ansatte i ulike næringer som har innskudd fra første krone

Kilde: Actecan-rapport 2019-02: Innskuddspensjon i ulike næringer

Pensjonsopptjening fra 13 år

Tidligere har bedrifter kunnet holde ansatte som er yngre enn 20 år utenfor bedriftens tjenestepensjonsordning. Det vil si at unge ikke har tjent opp tjenestepensjon på samme måte som eldre ansatte i bedriften. Kun unntaksvis har bedrifter valgt å gi pensjonsopptjening også til ansatte under 20 år.

Fra 1. januar 2022 er pensjonslovene i privat sektor, lov om foretakspensjon (ytelsespensjon), lov om innskuddspensjon og lov om tjenestepensjon (hybridpensjon), endret ved at alle ansatte som har fylt 13 år nå skal meldes inn i tjenestepensjonsordningen og få pensjonsopptjening.

Denne regelverksendringen vil naturlig nok ha størst økonomisk betydning for bedrifter med mange ansatte under 20 år.

Kravet til stillingsstørrelse fjernet

Ansatte som har vært ansatt i en stilling med lavere stillingsstørrelse enn 20 prosent har tidligere normalt sett ikke fått opptjening i tjenestepensjonsordningene i privat sektor siden pensjonslovene har åpnet for at bedriftene har kunnet la være å ha disse med i pensjonsordningen.

Fra 1. januar 2022 skal alle ansatte, uansett stillingsstørrelse, være med i pensjonsordningen. Kravet om minimum 20 prosent stilling er erstattet med et krav om at alle som har mottatt en lønn som tilsvarer rapporteringspliktig lønn til skattemyndighetene via a-ordningen skal meldes inn i tjenestepensjonsordningen og få pensjonsopptjening. Rapporteringsplikt i a-ordningen inntrer når lønn og/eller trekkfri utgiftsgodtgjørelse for en person overstiger kr 1 000 per år.

 

[1]G er folketrygdens grunnbeløp, kr 111 477 per 1. mai 2022

[2] Referanse: Actecan-rapport 2019-02: Innskuddspensjon i ulike næringer