Lønnsoppgjøret 2019

Tariffområder
Vi er i land med årets hovedoppgjør, og partene kom til enighet både på KS-området og i Oslo kommune. Med en ramme på 3,84 prosent ble det en seier i seg selv å «løsrive» oss fra frontfaget.
– Jeg ser frem til et tettere samarbeid med Unio fremover, også på virksomhetsnivå. Vi er begge opptatt av at utdanningsgruppene har gode lønns- og arbeidsvilkår, og sammen står vi sterkere, sier lederen i Akademikerne stat Kari Tønnessen Nordli.
– Med denne avtalen sikrer Akademikerne et økonomisk resultat over frontfagets ramme, og vi fortsetter å jobbe for et bedre lønnssystem for lektorene, sier Tonje Leborg, forhandlingsleder for Akademikerne kommune.
Over 1350 medlemmer i Akademikerne går ut i streik 24. mai dersom det ikke blir enighet under meklingen med staten om årets hovedtariffoppgjør.
Meklingen er formelt i gang, men meklingsinnspurten starter først lørdag 21. mai kl. 10.00 på alle de offentlige tariffområdene. Frist for å bli enige er midnatt 23. mai. Det betyr evt. arbeidskonflikt fra 24. mai
- Avstanden mellom partene var så stor at vi nå er nødt til å få hjelp fra Riksmekler for å komme i mål med en ny hovedtariffavtale, sier leder i Akademikerne stat, Kari Tønnessen Nordli.
Akademikerne brøt fredag ettermiddag forhandlingene med Oslo kommune.
–Kommunens tilbud var ikke godt nok, sier forhandlingsleder Erik Graff.
– Vi gikk inn i forhandlingene med et ønske om å komme til enighet, men nå trenger vi hjelp av Riksmekleren, sier Tonje Leborg, leder for Akademikerne kommune.
Akademikerne mener Oslo kommune må bruke lønn for å sikre seg at dyktige og attraktive ansatte med høy kompetanse blir i kommunen.
- Lønnsoppgjøret må bidra til at staten kan konkurrere med privat sektor om viktig kompetanse. Dette sier leder i Akademikerne stat, Kari Tønnessen Nordli ved oppstarten av hovedoppgjøret i dag.
Med et stort behov for høyt utdannede fagpersoner i kommune-Norge og et godt arbeidsmarked for medlemmene, krever Akademikerne solid reallønnsvekst for sine 27 000 medlemmer i kommunesektoren. Hovedoppgjøret er i gang.
Akademikerne og Spekter kom i dag til enighet i de innledende forhandlingene i årets hovedoppgjør i sykehusene.
Gjennom pandemien har det blitt klart at vi er nødt til å ha et robust helsevesen som både kan gi nødvendig helsehjelp og ha en kriseberedskap. -- Da må sykehusene bruke lønn som et verktøy for å beholde og rekruttere dyktige folk med den rette kompetansen, sier Anne-Karin Rime, forhandlingsleder for Akademikerne helse.
Torsdag 11. november kom Akademikerne til enighet med Spekter om ny hovedavtale. Avtalen gjelder frem til 31. desember 2025. Hovedavtalen inneholder generelle bestemmelser for forhandling og samarbeid mellom partene, og er fundamentet for medvirkning og medbestemmelse på arbeidsplassen.
Hovedsammenslutningene (Akademikerne, SAN, LO, YS og UNIO) og Spekter samles denne uken i Nydalen til hovedavtaleforhandlinger.
Forhandlingsstart blir i løpet av desember 2021. - Dette er ikke første gang avtalen prolongeres og var som forventet, dessverre. Hovedavtalen er grunnsteinen i partsamarbeidet og vi skulle gjerne forhandlet for å få en så god avtale som mulig, sier Sverre Bromander leder av Juristforbundet seksjon stat.
Juristforbundet - Stat er misfornøyd med resultatet av årets lønnsoppgjør. Jeg vil allikevel minne om at det i høstens lokale oppgjør vil være forholdsvis godt med midler tilgjengelig, og at det er gode muligheter for å utrette noe lokalt.
Meklingresultatet gir ikke uttelling på våre krav, og vi kunne derfor ikke stemme for skissen som ble fremlagt av riksmekleren, sier Juristforbundets representanter i forhandlingsutvalget i Akademikerne-Stat, Sverre Bromander og Rikke C. Ringsrød. Flertallet i Akademikerne-Stat aksepterte skissen.
Vi har fått til noe bevegelse i meklingen. Vi står fremdeles i en krevende pandemi, og dette var så langt vi kom i årets oppgjør, sier Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat.