Lønnsoppgjøret 2021
Årets oppgjør er et mellomoppgjør, der det i hovedsak forhandles om lønn. Under finner du viktige datoer for året oppgjør. Informasjon om de ulike tariffområdene legges ut fortløpende utover våren.
Stat
26. april: Oppstart forhandlinger
1. mai: Forhandlingsfrist
KS
21. april: Oppstart forhandlinger
1. mai: Forhandlingsfrist
Oslo kommune
23. april: Oppstart forhandlinger
1. mai: Forhandlingsfrist
Helse
16.april: Oppstart forhandlinger
Forhandlingsfrist settes ved oppstart.
Mekling
Frontfagsmekling 9. og 10. april. Frist 10. april kl 24.00.
Stat, KS og Oslo kommune: start 5.mai og frist 26. mai kl. 24.00.
Tariffområder
Juristforbundet - Stat er misfornøyd med resultatet av årets lønnsoppgjør. Jeg vil allikevel minne om at det i høstens lokale oppgjør vil være forholdsvis godt med midler tilgjengelig, og at det er gode muligheter for å utrette noe lokalt.
Meklingresultatet gir ikke uttelling på våre krav, og vi kunne derfor ikke stemme for skissen som ble fremlagt av riksmekleren, sier Juristforbundets representanter i forhandlingsutvalget i Akademikerne-Stat, Sverre Bromander og Rikke C. Ringsrød. Flertallet i Akademikerne-Stat aksepterte skissen.
Vi har fått til noe bevegelse i meklingen. Vi står fremdeles i en krevende pandemi, og dette var så langt vi kom i årets oppgjør, sier Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat.
Akademikerne er kommet til enighet med Oslo kommune. Medlemmene er sikret en reallønnsvekst.
Vi har sikret reallønnsvekst for våre medlemmer. Men lektorene er nødt til å løftes ytterligere i årene som kommer, sier Tonje Leborg, leder for Akademikerne kommune.
En god lønnsvekst er avgjørende for at Oslo kommune ikke skal tape i konkurransen med privat sektor. Det er synd at kommunen ikke innser det, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne.
Fjorårets oppgjør var svakere for ansatte i staten, kommunene og sykehusene enn i privat sektor, viser endelig rapport fra Teknisk Beregningsutvalg (TBU).
Teknisk beregningsutvalg rapporterer at statlig sektor i fjor var alene om å holde seg innenfor lønnsrammen til frontfaget. – Medlemmene våre blir hengende etter i lønnsutviklingen, og på sikt er det fare for at det offentlige går glipp av viktig kompetanse. Det vil svekke kvaliteten på tjenester vi alle er avhengig av, sier Sverre Bromander, leder av Juristforbundet – Stat.
- Med høy arbeidsledighet og stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen har vi kommet til enighet om en økonomisk ramme på linje med frontfaget, sier Anders Kvam, leder i Akademikerne stat.
Oslo-ansatte får en lønnsvekst på nivå med privat sektor, og pensjonsordningen tariffestes. Akademikerne fikk ikke gjennomslag for sitt systemkrav.
Akademikerne har valgt å anbefale tilbudet fra KS i meklingen natt til torsdag. Legeforeningen har ikke kommet til enighet med KS om særavtalen for leger i kommunene.
Meklingen i hovedoppgjøret for tariffområdene stat, kommune og Oslo fortsetter alle på overtid etter at fristen gikk ut ved midnatt.
I kveld kl. 24.00 er det meklingsfrist for hovedtariffoppgjøret i staten, kommunene (KS-området) og Oslo kommune – tariffområdene der Juristforbundet har desidert flest medlemmer. Det er imidlertid langt fra uvanlig at meklingen fortsetter på overtid.
Akademikerne helse har sammen med de øvrige organisasjonene i dag kommet til enighet med Spekter i forhandlingene om de sosiale bestemmelsene.
Det er brudd i hovedtariff-forhandlingene mellom Akademikerne og staten. – Staten har lukket døra for forhandlinger både om økonomi og forbedring av tariffavtalen. Derfor ber vi nå om bistand fra Riksmekleren for å komme til enighet, sier forhandlingsleder Anders Kvam i Akademikerne stat.
Tirsdag startet lønnsforhandlingene i staten. I år er det hovedoppgjør. Det betyr at partene forhandler om både økonomisk ramme og lønns- og arbeidsvilkårene i tariffavtalen.
Dette blir et spennende oppgjør. Vi krever, og vi forventer, økt kjøpekraft for våre medlemmer, sier Sverre Bromander, leder i Juristforbundet – Stat.
Ettersom vårens frontfagsoppgjør mellom NHO og LO ble utsatt til 3. august på grunn av Corona-pandemien har hovedoppgjøret i alle sektorer blitt utsatt til høsten. Hva vi kan forvente oss fra disse oppgjørene er enda tidlig å si ettersom frontfagsoppgjøret er i mekling.
Etter lange forhandlinger har partene i staten blitt enige om reiseavtalene i staten. De nye satsene gjelder fra og med 1. juni 2020.
Fredag 13. mars ble det kjent at frontfagsforhandlingene blir utsatt til 3. august på grunn av koronasituasjonen. Partene i disse forhandlingene, Norsk Industri (NHO) og Fellesforbundet (LO), har forlenget overenskomsten til 21. august. Resultatet i disse forhandlingene kalles «frontfaget» og er retningsgivende for de andre lønnsoppgjørene i Norge.
17. mars ble det avholdt møte mellom Kommunal- og moderniseringsdepartementet og hovedsammenslutningene i staten vedrørende hovedtariffoppgjøret i staten 2020.