Lønnsoppgjøret 2021
Årets oppgjør er et mellomoppgjør, der det i hovedsak forhandles om lønn. Under finner du viktige datoer for året oppgjør. Informasjon om de ulike tariffområdene legges ut fortløpende utover våren.
Stat
26. april: Oppstart forhandlinger
1. mai: Forhandlingsfrist
KS
21. april: Oppstart forhandlinger
1. mai: Forhandlingsfrist
Oslo kommune
23. april: Oppstart forhandlinger
1. mai: Forhandlingsfrist
Helse
16.april: Oppstart forhandlinger
Forhandlingsfrist settes ved oppstart.
Mekling
Frontfagsmekling 9. og 10. april. Frist 10. april kl 24.00.
Stat, KS og Oslo kommune: start 5.mai og frist 26. mai kl. 24.00.
Tariffområder
Akademikerne er kommet til enighet med Oslo kommune. Medlemmene er sikret en reallønnsvekst.
Vi har sikret reallønnsvekst for våre medlemmer. Men lektorene er nødt til å løftes ytterligere i årene som kommer, sier Tonje Leborg, leder for Akademikerne kommune.
En god lønnsvekst er avgjørende for at Oslo kommune ikke skal tape i konkurransen med privat sektor. Det er synd at kommunen ikke innser det, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne.
Fjorårets oppgjør var svakere for ansatte i staten, kommunene og sykehusene enn i privat sektor, viser endelig rapport fra Teknisk Beregningsutvalg (TBU).
Teknisk beregningsutvalg rapporterer at statlig sektor i fjor var alene om å holde seg innenfor lønnsrammen til frontfaget. – Medlemmene våre blir hengende etter i lønnsutviklingen, og på sikt er det fare for at det offentlige går glipp av viktig kompetanse. Det vil svekke kvaliteten på tjenester vi alle er avhengig av, sier Sverre Bromander, leder av Juristforbundet – Stat.
- Med høy arbeidsledighet og stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen har vi kommet til enighet om en økonomisk ramme på linje med frontfaget, sier Anders Kvam, leder i Akademikerne stat.
Oslo-ansatte får en lønnsvekst på nivå med privat sektor, og pensjonsordningen tariffestes. Akademikerne fikk ikke gjennomslag for sitt systemkrav.
Akademikerne har valgt å anbefale tilbudet fra KS i meklingen natt til torsdag. Legeforeningen har ikke kommet til enighet med KS om særavtalen for leger i kommunene.
Meklingen i hovedoppgjøret for tariffområdene stat, kommune og Oslo fortsetter alle på overtid etter at fristen gikk ut ved midnatt.
I kveld kl. 24.00 er det meklingsfrist for hovedtariffoppgjøret i staten, kommunene (KS-området) og Oslo kommune – tariffområdene der Juristforbundet har desidert flest medlemmer. Det er imidlertid langt fra uvanlig at meklingen fortsetter på overtid.
Akademikerne helse har sammen med de øvrige organisasjonene i dag kommet til enighet med Spekter i forhandlingene om de sosiale bestemmelsene.
Det er brudd i hovedtariff-forhandlingene mellom Akademikerne og staten. – Staten har lukket døra for forhandlinger både om økonomi og forbedring av tariffavtalen. Derfor ber vi nå om bistand fra Riksmekleren for å komme til enighet, sier forhandlingsleder Anders Kvam i Akademikerne stat.
Tirsdag startet lønnsforhandlingene i staten. I år er det hovedoppgjør. Det betyr at partene forhandler om både økonomisk ramme og lønns- og arbeidsvilkårene i tariffavtalen.
Dette blir et spennende oppgjør. Vi krever, og vi forventer, økt kjøpekraft for våre medlemmer, sier Sverre Bromander, leder i Juristforbundet – Stat.
Ettersom vårens frontfagsoppgjør mellom NHO og LO ble utsatt til 3. august på grunn av Corona-pandemien har hovedoppgjøret i alle sektorer blitt utsatt til høsten. Hva vi kan forvente oss fra disse oppgjørene er enda tidlig å si ettersom frontfagsoppgjøret er i mekling.
Etter lange forhandlinger har partene i staten blitt enige om reiseavtalene i staten. De nye satsene gjelder fra og med 1. juni 2020.
Fredag 13. mars ble det kjent at frontfagsforhandlingene blir utsatt til 3. august på grunn av koronasituasjonen. Partene i disse forhandlingene, Norsk Industri (NHO) og Fellesforbundet (LO), har forlenget overenskomsten til 21. august. Resultatet i disse forhandlingene kalles «frontfaget» og er retningsgivende for de andre lønnsoppgjørene i Norge.
17. mars ble det avholdt møte mellom Kommunal- og moderniseringsdepartementet og hovedsammenslutningene i staten vedrørende hovedtariffoppgjøret i staten 2020.
Partene i kommunesektoren ble mandag enige om å videreføre dagens hovedtariffavtale til 15. september. Også de andre hovedavtalene forlenges.
Oppgjøret i privat sektor er nå utsatt på grunn av koronakrisen. Det betyr at også oppgjørene i offentlig sektor utsettes.