Politikk og samfunnskontakt

Foto: iStock
Juristforbundet ønsker å være synlig og tydelig i sitt politiske arbeid. Vi jobber for at rettssikkerhet og likhet for loven skal styrkes og gjelde alle innbyggere.
Vi synliggjør betydningen av juridisk kompetanse i alle deler av samfunnet.
I dag har noen av domstolene for lite å gjøre, mens andre sliter med å ta unna sakene.
Koronaepidemien har påvirket alt fra våre små dagligdagse gjøremål til effektene vi som samfunn vil merke i lang tid framover. Da er det både riktig og viktig at det reviderte nasjonalbudsjettet, som ble lagt fram i dag, inneholdt store endringer tilpasset en ny hverdag. Juristforbundet er fornøyd med store deler av budsjettforslaget, men savner noen svært viktige satsinger.
De aller fleste av oss opplever for tiden en arbeidssituasjon utenom det vanlige. For noen innebærer det å ha flyttet arbeidsplassen hjem, for andre at man for en periode utfører andre arbeidsoppgaver enn de man har til vanlig.
Som følge av korona ble hverdagen for alle landets studenter endret radikalt over natten. Fra klare rutiner for studering og undervisning på studiestedet til usikkerhet og en heldigital undervisningsform fra hjemmet. Hvordan har det fungert?
Det går unna i disse koronatider. Et forslag til fullmaktslov, senere kjent som koronaloven, ble sendt ut på et døgns høring til noen få innbudte. En uke senere ble lovforslaget sterkt moderert av Stortinget. Det er jeg tilfreds med. Og jeg har fortsatt stor tro på den norske rettsstaten og dens institusjoner. Den vil stå seg godt over tid.
Vi er i en spesiell og alvorlig situasjon. Pandemien som er på fremmarsj, har endret hverdagen for alle her i landet, også Juristforbundets medlemmer. Men selv om de fleste tillitsvalgte og ansatte i sekretariatet nå arbeider fra hjemmekontor, og selv om alle forbundets arrangementer er avlyst ut mai, er vi stadig en aktiv og viktig støttespiller for medlemmene våre.
Det skulle være unødvendig å diskutere lik lønn for likt arbeid. Med den fornyede likestillings- og diskrimineringsloven som kom ved siste årsskifte, burde enhver arbeidsplass se markedspotensialet i å vise fram godt likestillingsarbeid.
Vi er godt i gang med et nytt år. Vi har allerede fått en ny justisminister og et nytt hovedkvarter for Det juridiske fakultet i Oslo. Men for oss i Juristforbundet er det status for rettsstaten og riktig bruk av juridisk kompetanse i hele samfunnet som står øverst på agendaen.
Nylige spørreundersøkelser viser at tilliten til forvaltning og domstoler er svekket etter EØS-skandalen. Noe annet ville etter vårt syn vært oppsiktsvekkende. Tilliten til offentlige myndigheter er generelt svært høy i Norge. Da blir også fallhøyden stor når det oppleves at rettssikkerhetsgarantiene svikter, særlig når det skjer systematisk og overfor personer i en utsatt posisjon i samfunnet.
Juristforbundet ønsker en kunnskapsbasert debatt. Vi vil derfor involvere medlemmene i vårt videre arbeid.