Artikler
Juristforbundet har på vegne av medlem hatt en sak til behandling i Diskrimineringsnemnda, jf. sak 2022/631. Tema i saken var ansettelse i en større statlig virksomhet, hvor arbeidstaker mente seg diskriminert på grunn av funksjonsnedsettelse. Nemnda ga henne medhold i at hun var diskriminert, og hun ble tilkjent økonomisk kompensasjon.
Dommen viser at spørsmålet om hva som er «arbeidstid» avhenger av hvor omfattende begrensninger som legges på arbeidstakerens muligheter til å disponere fritiden, skriver advokat Thea Normann.
Vi nærmer oss årets slutt, og Juristforbundet mottar i den forbindelse alltid mange henvendelser om hvorvidt en arbeidstaker er pliktig til å ta ut all ferie innenfor ferieåret, eller om en kan overføre hele eller deler av ferien til neste år.
Det skjer mye på arbeidsrettens område. Stortinget har vedtatt flere lovendringer som trer i kraft i løpet av 2023, enkelte med virkning allerede fra 1. januar 2023. Det er forventet ytterligere endringer, som i skrivende stund ikke er vedtatt. Dette knytter seg blant annet til kollektive ordninger for vernetjeneste og arbeidsmiljø. Formålet fra lovgivers side med lov- og forskriftsendringene er å bedre arbeidstakeres arbeidsvilkår.
I offentlig sektor gjelder kvalifikasjonsprinsippet ved ansettelser. Prinsippet innebærer at den søkeren som etter en samlet vurdering er best kvalifisert for stillingen, skal ansettes. Utgangspunktet for vurderingen er kvalifikasjonskravene i utlysningsteksten og eventuelle lov- og avtalefestede krav. Videre vil sentrale momenter være utdanning, praksis og personlig egnethet for stillingen. Vurderingen av en søkers personlige egnethet vil i stor grad bero på tilsettingsorganets skjønn.