Partiene har lyttet

Publisert 24.04.2025

Flere partier har nå trukket sin støtte til endringene i sivilbeskyttelsesloven, etter masse kritikk, fra blant andre Juristforbundet.  

De siste dagene har det blitt diskutert mye i offentligheten hvilke fullmakter Stortinget er i ferd med å gi regjeringen i den nye sivilbeskyttelsesloven. Nå blir behandlingen av lovforslaget liggende på vent.  

– Jeg er lettet og fornøyd over at partiene har valgt å ta en viktig og helt nødvendig fot i bakken. Jeg er glad for at såpass mange har ropt varsku og at media har belyst dette, sier Sverre Bromander. 

Juristforbundet var tidlig ute og mente at lovforslaget fra regjeringen utfordrer våre demokratiske grunnprinsipper. Da lovforslaget ble førstegangsbehandlet på Stortinget. april, stilte Juristforbundet seg bak SV og Venstre sin kritikk og forslag til et strengere rammeverk. 

Lovforslag ville blant annet gi regjeringen fullmakter til å pålegge sivil arbeidsplikt i krigstid eller når landets sikkerhet er truet. 

– Når vi gir regjeringer fullmakter til å definere «krise» etter eget skjønn, overlater vi tilliten til fremtidige ledere vi ikke vet hvem er. Norge bør ikke være et land hvor staten uten videre kan tvinge folk til arbeid uten demokratisk kontroll, og lovforslaget kan åpne døren til en farlig presedens, sier Bromander og legger til: 

– I et så viktig lovforslag må lovgiver skynde seg sakte og ta innover seg alvoret i denne saken. 

Tidligere denne måneden minnet Bromander om det samme i et innlegg i Juristen: 

– I krisesituasjoner står vi ofte overfor et paradoks: Hvordan beskytter vi rettsstaten og samfunnet samtidig som vi tar raske beslutninger for å håndtere krisen? Når myndighetene får ekstra fullmakter under en krise, er det viktig å sørge for at disse fullmaktene ikke misbrukes og at de holdes innenfor lovens rammer. Uten dette vil vi risikere å svekke demokratiet og legge grunnlag for autoritære tendenser, skrev Bromander.