Kommunejurister i sentrum på medlemsmøte i nord

Det var bra oppmøte da Juristforbundet arrangerte medlemstreff i Tromsø onsdag. Der fortalte visepresidenten om hvordan forbundet jobber for å få flere kommuner til å innse behovet for juridisk kompetanse.
Benedicte Gram-Knutsen har selv bakgrunn fra kommunal sektor, før hun ble tillitsvalgt i Juristforbundet på heltid. Engasjementet for hvor viktig jurister er for innbyggernes rettssikkerhet, har hun tatt med seg inn i rollen som visepresident.
På medlemstreffet i Tromsø snakket hun om hvordan forbundet over flere år har satset på det såkalte «kommuneprosjektet», der målet er å synliggjøre viktigheten av at landets kommuner ansetter en jurist, eller samarbeider med nabokommuner om å dele på en juridisk stilling.
Juristmangel
Undersøkelser Juristforbundet har fått gjort viser at kun halvparten av landets kommuner har ansatt jurist. Det er spesielt dårlig stilt i nord, og innenfor feltene helse, utdanning og barnevern er det veldig sjelden kommunene har en jurist.
– Derfor er det ikke overraskende, men likevel alvorlig, at barnevernet i Tromsø - med sine 78 000 innbyggere - ikke har ansatt en jurist. Dette ønsker de tillitsvalgte å gjøre noe med, og de er i tett dialog med barnevernssjefen som har et sterkt ønske om å få ansatt en jurist. Det er svært gledelig, sier Gram-Knutsen.
Barnevernets beslutninger har stor innvirkning på barns og familiers liv, og kan innebære svært inngripende tiltak. For å ivareta rettssikkerheten til de involverte, er det avgjørende at disse beslutningene fattes med solid juridisk forståelse.
– Manglende juridisk kompetanse i barnevernet har ført til feil og mangler i tjenestetilbudet, noe som kan få store og uopprettelige konsekvenser for dem det gjelder. Jurister er garantister for at lover og regler følges, og sørger for at alle parter ivaretas på en korrekt måte, sier Gram-Knutsen.
Samarbeid med Statsforvalterne
Etter besøket i Tromsø dro Gram-Knutsen videre til Trondheim, for å møte Statsforvalterjuristene der. Sammen med lederen for Juristforbundet - Kommune, Kay André Brudvik Haugen, fortalte hun mer om kommuneprosjektet og hvordan kommunejuristene og statsforvalterjuristene kan jobbe sammen om interessepolitiske saker.
– Dialogen mellom juristene på tvers av arbeidsgivere er veldig viktig. Vi har mye til felles, og et område som for eksempel naturens rettsvern er noe som angår både Statsforvalterne og de ansatte i kommunene, sier Gram-Knutsen.