Forventer solid reallønnsvekst

Publisert 24.04.2025

Tonje Leborg leder Akademikerne kommunes lønnsforhandlinger med KS. Foto: Akademikerne

– Kampen om høyt utdannede er stor, og våre medlemmer kan tjene 200 000 — 300 000 kroner mer i privat sektor enn i det offentlige. Kommunene må bruke lønnsoppgjøret til å bli mer konkurransedyktige for å beholde og rekruttere kompetente folk, sier leder for Akademikerne kommune Tonje Leborg.

Torsdag klokken 12 startet årets lønnsoppgjør med KS.

– Kommunenes viktigste oppgave er å levere trygge og gode tjenester til innbyggerne, og da er de helt avhengige av høyt utdannede ansatte, sier Leborg. 

Ingeniører som sørger for rent drikkevann, lektorer som gjør neste generasjon klare for arbeidslivet og psykologene og legene som er der når vi trenger deres hjelp, er alle eksempler på yrkesgrupper kommunene er helt avhengige av. Likevel sliter mange kommuner med å rekruttere og beholde dem. 

I årets lønnsoppgjør krever Akademikerne kommune:

  • Solid reallønnsvekst
  • At også lektorene får årets lønnsoppgjør forhandlet kollektivt og lokalt på arbeidsplassen, slik det er for Akademikerne kommunes øvrige medlemmer.

Lønn er den viktigste årsaken til jobbskifte

Høyere lønn er den viktigste årsaken til at én av fire offentlige ansatte med mastergrad eller mer vurderer å skifte jobb det neste året, viser Akademikerpanelet ‑en undersøkelse Respons Analyse gjør på oppdrag fra Akademikerne.

– Kommunene må kjenne sin besøkelsestid og bruke lønnsoppgjøret for å sikre seg at høyt utdannede folk ikke forsvinner til privat sektor. Å investere i ansatte med riktig kompetanse koster, men det bidrar til langsiktige besparelser og økt samfunnsverdi.

Har forpliktet seg til å bruke lønnsoppgjørene

KS signerte i fjor rekrutteringsstrategien Flere lærere i barnehage og skole og forpliktet seg da til at lønnsforhandlingene skal bidra til god rekruttering av kompetente lærere. Det betyr at KS må prioritere lærere med høyest kompetanse, nemlig lektorene i årets lønnsoppgjør.

– Barn og ungdommer fortjener dyktige lektorer som gir dem en god skolegang og et solid kunnskapsgrunnlag for voksenlivet. Med mer konkurransedyktig lektorlønn kan vi sikre dem en bedre skole, sier Leborg.

Akademikerne kommune representerer til sammen nærmere 30 000 medlemmer som jobber i KS-sektoren deriblant rundt 6000 lektorer i skolen. KS-sektoren er alle landets kommuner, bortsett fra Oslo.