Dommere bør også få jobbe til de er 72 år

Publisert 11.04.2025

Foto: Thomas Haugersveen

Regjeringen ønsker å heve aldersgrensen for statsansatte til 72 år, med unntak av dommere.  En slik forskjellsbehandling er både urimelig og dårlig begrunnet, mener Dommerforeningen som ber Stortinget gjøre loven lik for alle.  

I slutten av mars kom regjeringen med forslaget om å heve aldersgrensen for statsansatte fra 70 til 72 år. Med unntak av én viktig gruppe; dommerne skal etter planen beholde 70 år som aldersgrense.  

- Dommerforeningen jobber for at aldersgrensen for vår yrkesgruppe ikke skal være lavere enn andre statsansatte. Derfor har vi henvendt oss til samtlige medlemmer av arbeidskomiteen som behandler saken, sendt over vår argumentasjon og bedt om møter for å forklare vårt syn i denne saken, sier Dommerforeningens leder Torbjørn Saggau-Holm.  

Begrunnelsen for særaldersgrensen er at dommerne «står i en særstilling som uavsettelige embetsmenn som er helt uavhengige og har betydelig makt i sin embetsutøvelse». Det er også vektlagt at det er begrensede muligheter for å tilrettelegge etter individuelle behov på grunn av alder hos dommere.  

Ikke noe av dette er særlige vektige hensyn med henblikk på fastsettelse av aldersgrense, mener Saggau-Holm. 

-Dette handler om jurister med livslang erfaring, som fortsatt har både kapasitet, motivasjon og tillit – men som likevel må forlate embetet ved fylte 70. Ikke på grunn av helse, sviktende dømmekraft eller manglende tillit – men fordi alderen i seg selv gjør vedkommende uønsket i jobben. Samtidig kan direktøren i et departement eller sjefen i et statlig foretak fortsette i to år til.