Akademikerne forventer reallønnsvekst for alle sine medlemmer i årets oppgjør
![](/contentassets/77944c8b95a24ab2addb8b822fe68af1/akad-vinter-lise-10web.jpg?preset=articleTopImage)
Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne. Foto: Akademikerne
-Lønnsgapet mellom offentlig og privat sektor er fortsatt for stort. Lønnsoppgjøret må sørge for at også offentlig sektor er konkurransedyktige på lønn for de høyt utdannede, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne.
Teknisk beregningsutvalg (TBU) la i dag frem sin foreløpige rapport foran tariffoppgjørene 2025. Utvalget anslår at konsumprisindeksen vil øke med 2,5 prosent i 2025.
– Akademikerne mener det er rom for reallønnsvekst også i 2025, sier Randeberg.
Fjorårets lønnsvekst varierte fra 4,9 prosent til 5,6 prosent, mens prisveksten i 2024 endte på 3,1 prosent.
– Fjoråret ga reallønnsvekst for de aller fleste i arbeidslivet, og det er vi veldig glad for etter flere år med svak reallønnsutvikling. Men til tross for en relativ jevn lønnsvekst mellom sektorene, er det fremdeles store forskjeller i lønnsnivå mellom privat og offentlig sektor, sier Randeberg.
Mens gjennomsnittlig årslønn per årsverk for industrifunksjonærer i NHO-bedrifter er 961 800 kroner, er tilsvarende tall for henholdsvis statsansatte og kommuneansatte 750 500 kroner og 644 700 kroner.
– Lønnsforskjellene er særlig store blant de høyt utdannede. Utdanning skal lønne seg, også i offentlig sektor. Staten, kommunene og sykehusene må kunne konkurrere på lønn for å opprettholde gode offentlig tjenester og for å sikre nødvendig beredskap både innenfor helse, forsvar og klima, sier Randeberg.