200 på debatt om samtykkelov

Publisert 18.03.2025

Deler av debattpanelet. Advokat John Christian Elden, visepresident i Juristforbundet Benedicte Gram-Knutsen og politiadvokat Magne Kvalvik. Foto: Anne Marthe Vestre Berge

Rundt 200 i salen da Riksteatret og Parken kulturhus inviterte til debatt i Ålesund med samtykkelov som tema etter teaterforestillingen «Prima Facie» 15. mars. Juristforbundet har inngått i et samarbeid om slike debatter etter Riksteatrets forestillinger landet rundt, denne gangen representert med visepresident Benedicte Gram-Knutsen.

Teaterstykket handler om advokaten Tessa. Hun har forsvart en rekke overgrepsmistenkte med suksess, men så befinner hun seg plutselig i rollen som offer selv. Altså hyperaktuelt mens debatten om ny samtykkelov fyller mediene.

Panelet i Ålesund besto av advokat John Christian Elden, skuespiller Siri Forberg, Gunhild Hareide fra Overgrepsmottaket, Benedicte Gram-Knutsen og politiadvokat Magne Kvalvik.

John Christian Elden forklarte en samtykkelov med at det er forbudt å ha samleie eller annen seksuell omgang uten samtykke fra den andre parten. Han mente en slik lov kanskje vil gi en felles forståelse av hva som er straffbart. Men han advarte mot å blande juss og moral og hevdet at dersom du oppfører deg som en drittsekk, betyr det ikke nødvendigvis at du skal i fengsel.

Benedicte Gram-Knutsen påpekte behovet for en klar og tydelig lovtekst. Hun mente utfordringen er festvoldtekter der unge med promille og rus er en del av problemet. Hvordan kan vi forvente at unge menn med festpromille skal kjenne til grensegangen når ikke rettsinstansene, jurister, dommere, advokater eller påtalemyndigheten er enige om lovtolkningen? Gram Knutsen pekte også på at tydelige lovtekster erfaringsmessig virker normgivende i samfunnet, med henvisning til røykeloven.

En samtykkelov vil først og fremst ha en forebyggende effekt, mente Magne Kvalvik, som ikke hadde noen tro på en stor økning i antallet tiltaler og domfellelser.