– I dag innkasserer vi en delseier

Sverre Bromander, president i Juristforbundet. Foto: Espen Sturlason
Juristforbundet har jobbet hardt for en samtykkelov som sier at «bare ja er ja». I dag la regjeringen frem et slikt lovforslag.
Justisminister Astrid Aas-Hansen la i dag frem regjeringens forslag til en samtykkelov på Arbeiderpartiets landsmøte. De foreslår en såkalt «bare ja betyr ja»-bestemmelsen.
– Jeg er enig med justisministeren som sier at vi ikke har lykkes med å forebygge voldtekt i Norge, sier president i Juristforbundet, Sverre Bromander.
– Dette er veldig gode nyheter. Dette viser at regjeringen har lyttet, fortsetter Bromander.
Debatten har gått på om det skal være en samtykkelov der «ja betyr ja» eller om det skal være en lov der «nei betyr nei».
Både ja og nei straffes
– At en person fryser til kan være et like stort brudd på personens selvbestemmelsesrett. Passivitet kan ikke uten videre tolkes som et samtykke. Jeg ønsker at denne loven skal virke normgivende, sa justisministeren fra talerstolen.
Den foreslåtte strafferammen om et samtykke ikke foreligger, er fengsel inntil seks år.
Endringene innebærer en tydeliggjøring av det straffbare området; at samleie med en person som ikke samtykker, er voldtekt.
Samtidig ønsker regjeringen at det skal virke skjerpende på straffeutmålingen om det blir sagt «nei» i tillegg.
Strafferammen for om det foreligger et «nei» foreslås til 10 år. 10 april legger regjeringen frem hele loven.
Vil gagne unge gutter og jenter
Det er festrelaterte voldtekter som i dag topper statistikken. Sammen med relasjonsvoldteker og bekjentskapsvoldtekter utgjør disse sakene nesten 90 rosent av alle voldtekter, ifølge tall fra Kripos.
– En samtykkelov som bygger på “ja betyr ja”-prinsippet er vi sikre på at vil hjelpe de unge med tydelige og forpliktende rammer. Juristforbundet mener at en “ja betyr ja”-bestemmelse på sikt både vil medføre flere oppklarte voldtektssaker, den vil styrke rettssikkerheten både for de som er utsatt for voldtekt og de som er anklaget for det, og det vil, kanskje aller viktigst, være normdannende og da kunne forebygge mange både voldtektssaker og hendelser som vil havne i en gråsone, sier Bromander.
Jobbet lenge
Men den viktige innspurten gjenstår: Å få flertall for lovforslaget i Stortinget.
– Vi skal fortsette arbeidet nå frem mot sommeren. Det er vanskelig for oss å forstå at Stortinget nå skulle lande på et annet – etter vårt syn en dårligere alternativ lovbestemmelse enn det som er foreslått.
Juristforbundet vedtok på landsmøtet i fjor å støtte en «bare ja er ja»-bestemmelse. I vinter har Juristforbundet samarbeidet med Riksteateret og diskutert samtykkelov på Litteraturhuset i forbindelse med teaterstykket Prima Facie. I fjor høst arrangerte forbundet debatt om minstestraffer i voldtektssaker under Arendalsuka. Og i mai i fjor inviterte forbundet til frokostmøte med blant annet forkjempere for den danske samtykkeloven.