Rettssikkerhetsprisen for innsats mot ID-tyveri
Foto: Tore Letvik/Juristen
Rettssikkerhetsprisen 2024 er tildelt professor Marte Eidsand Kjørven for innsatsen med å kartlegge hvordan domstolene har praktisert jussen i saker om ID-tyveri. Hun har også belyst hvordan finansinstitusjonene, som høster gevinstene av digitaliseringen, har lykkes i å skyve alt ansvar for sine løsninger over på forbrukerne.
Marte Eidsand Kjørven, som er professor i rettsvitenskap ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo, har i akademiske fagartikler og i offentligheten, systematisk og over tid, argumentert for at loven har blitt tolket feil og at finansinstitusjonene må bære mer av risikoen for svindel. Da Høyesterett endret kursen i forbrukervennlig retning i 2020, spilte prisvinnerens arbeid med å løfte problemet en avgjørende rolle, hevder juryen i sin begrunnelse.
ID-tyveri er dramatisk for den som utsettes for det. Byrden for ofrene blir enda større når de selv blir holdt ansvarlige for forbrytelsen de er utsatt for. I sak etter sak og over flere år, ble ofrene for ID-tyveri pålagt urealistiske krav til aktsomhet i domstolene. Dersom noen ble lurt til å gi fra seg sin bank-ID, hadde de altså selv skylden fordi de ikke hadde vært forsiktige nok. Slik ble offeret også dømt til å betale erstatning til finansinstitusjonen som utbetalte lånet til svindlerne.
I takt med digitaliseringen har ID-tyveri og svindel blitt et betydelig samfunnsproblem. I 2022 beregnet Skatteetaten at rundt 150 000 nordmenn ble utsatt for ID-tyveri i løpet av en toårsperiode. Sivilsamfunnets rettsstatsmelding for 2023 fremhever at ID-tyveri også er et betydelig rettssikkerhetsproblem.
Juryen fremhever at prisvinnerens engasjement for å styrke individets rettssikkerhet i et digitalt samfunn, går langt utover det som er vanlig og som kan forventes av rettsforskere. Prisvinneren er et akademisk forbilde i måten hun kombinerer solid vitenskapelig arbeid på, både nasjonalt og internasjonalt, med målrettet praktisk arbeid for å endre regelverket og hjelpe enkeltmennesker som har blitt ofre for ID-tyveri eller diskriminering.
Prisvinneren har utvist sjelden kreativitet som leder av SODI-prosjektet ved å ta initiativ til opprettelsen av en egen rettshjelpsklinikk. ID-juristen har frem til 2024 gitt gratis rettshjelp og veiledning til personer som ikke får tilgang til elektronisk identifikasjon, eller som er utsatt for ID-tyveri og svindel. ID-juristen har tatt kampen for flere i Finansklagenemnda, og bidratt til å styrke forbrukernes rettssikkerhet.
Rettssikkerhetsprisen er delt ut årlig av Juristforbundet siden 2006, men juryen er uavhengig av forbundet. Prisens formål er å rette fokus mot rettssikkerhet for alle og i alle deler av samfunnet. Den skal vise at rettssikkerhet kontinuerlig må underbygges og utvikles som en forutsetning for rettsstaten og demokratiet.
Prisen deles ut på Rettssikkerhetskonferansen 26. september kl. 11:30 i Gamle Logen i Oslo.
Juryens begrunnelse, juryens sammensetning, tidligere vinnere og program for Rettssikkerhetskonferansen.