Slik bygger du nettverk som jusstudent

Publisert 21.11.2024

Foto: Sturlason/Istock

Studietiden er en unik mulighet til å bygge nettverk som kan åpne dører senere i karrieren. — Jo tidligere du starter, jo større blir mulighetene, sier Juristforbundets karriererådgiver Kristin Weholt. Hun gir deg tips til hvordan du bygger nettverk som jusstudent.

— Studietiden er en spesielt godt egnet tid til å bygge nettverk, fordi den er så utpreget sosial. Den potensielle rekkevidden ut i arbeidslivet nettverket ditt kan få er stor, men da må du holde liv i det etter studietiden. Du vil garantert støte på gamle medstudenter senere i karrieren din, som kan være døråpnere for deg. 

Det sier Kristin Weholt, karriererådgiver i Juristforbundet.

Å bygge nettverk er en investering som kan gi deg et fortrinn når du skal ut i arbeidslivet, spesielt i et konkurransepreget felt som jus. Det er en fordel å begynne tidlig, allerede som student.

— Mange juristjobber er ikke særlig utadrettet. I den umiddelbare jobbhverdagen er det menneskene på din egen arbeidsplass du skal forholde deg til. Har du ikke bygget nettverk på utsiden før, må du stå på ekstra for å oppnå det samme store nedslagsfeltet som du hadde i studietiden, sier Weholt.

Større nettverk gir større innflytelse

På samme måte som at nettverket ditt kan være en ressurs når du er ute i jobbmarkedet, kan du også søke hjelp og støtte i nettverket som student.

— Tilhører du en kollokviegruppe, har du allerede erfart hvor faglig verdifullt et nettverk er, forteller Weholt. Gjennom nettverket kan du få bedre overblikk over aktuelle arbeidsgivere og stillinger, også før de lyses ut.

— Jo større og mer velpleid nettverket ditt er, jo større innflytelse får du, både på din egen karriereutvikling og på bransjen eller sektoren du tilhører, sier Weholt.

Vær nysgjerrig og engasjert

Hva er de beste måtene å bygge nettverk på for jusstudenter?

— Alle sosiale arenaer er potensielle steder å bygge nettverk – også på sosiale medier. Vet du hvilken faglig retning du ønsker å gå, gjelder det å oppsøke arenaer der du treffer likesinnede. Kanskje finnes det faggrupper eller fagarrangementer på campus du kan delta i. Men tenk utenfor campus også. Vær der det skjer i fagfeltet ditt – på frokostseminarer hos aktuelle arbeidsgivere, konferanser og andre møteplasser. Skru på nysgjerrigheten og tør å eksperimentere. Er du engasjert, blir du satt pris på, forteller Weholt.

— Hva er de vanligste feilene du kan gjøre ved nettverksbygging?

— Den største feilen mange gjør er å ikke fokusere på nettverksbygging i det hele tatt. En annen vanlig feil er å gå til nettverket ditt bare når du trenger noe. Du brenner nettverket ditt om du blir selvsentrert. En god tommelfingerregel er at du skal gi noe, før du ber om noe. Kanskje vet du ikke om noe du har å gi? Da må du spørre! Vær en skikkelig god samtalepartner, sier Weholt.

Hun forteller at det er viktig å stille åpne spørsmål og lytte mer enn man snakker selv.

— Hva er en utfordring den du snakker med står i akkurat nå? På hvilken måte kan du stå til tjeneste? Har du noen i nettverket ditt som kan hjelpe mer enn du kan? By på nettverket ditt, om ikke annet. Godt nettverksarbeid innebærer også å skjøte andre mennesker som har glede og nytte av hverandre, sier hun.

Still sterkere

— En god måte å bygge nettverk på er medlemskap i Juristforbundet, sier Anne-Kristine Roland, leder for Juristforbundet – Student.

Studentmedlemmer får blant annet tilgang til karriereveiledning og sosiale og faglige arrangementer.

— Vi bidrar med faglig utvikling og danner møteplasser for jusstudenter ved å gi tilgang til kompetanse og nettverk. Ved å inngå i et større faglig nettverk, stiller man sterkere når man skal ut i et konkurransepreget arbeidsmarked, sier Roland.

Ikke medlem? Som studentmedlem får du gratis innbo- og ulykkesforsikring inkludert i medlemskapet. Du får også tilgang til alle de gode fordelene som ordinære medlemmer får, også digital legehjelp. Les mer om medlemskap og meld deg inn her.

Bli bedre kjent med oss på Instagram og Facebook!