Seier for Akademikerne i Rikslønnsnemnda
Rannveig Sørskaar og Sverre Bromander. Foto: Thomas Haugersveen
Konfliktene mellom staten og Akademikerne, samt mellom staten og Unio, er ferdig behandlet i Rikslønnsnemnda. Nemnda har avgjort at Akademikerne og Unio får beholde sine egne tariffavtaler.
– Jurister er villige til å streike for det som er viktig – og vi vinner frem. Vi har tro på at vi som ansvarlige parter kan finne de beste løsningene sammen, men denne gangen var det ikke nok, sier Juristforbundets president, Sverre Bromander og leder i Juristforbundet Stat, Rannveig Sørskaar.
Saken ble behandlet i nemnda fordi vårens streik etter tariffoppgjøret ble stoppet med tvungen lønnsnemnd. Akademikerne har kjempet for å beholde en tariffavtale som ble fremforhandlet med staten i 2016. Da fikk Akademikerne sin egen tariffavtale med lokale, kollektive forhandlinger uten sentrale føringer – i tråd med Akademikernes lønnspolitikk.
– Vi kunne ikke akseptere statens ultimatum om én tariffavtale. Det ville i praksis betydd at jurister i staten måtte forhandle lønn etter LOs lønnspolitikk.
Staten må være en attraktiv arbeidsgiver
Leder i Juristforbundet Stat, Rannveig Sørskaar, er svært fornøyd med nemndas avgjørelse og understreker viktigheten av å gjøre staten til en attraktiv arbeidsgiver for høyt utdannede.
– Juristforbundet ønsker en god og effektiv offentlig sektor. Da må offentlig sektor være konkurransedyktig og kunne tiltrekke seg den beste arbeidskraften, blant annet gjennom lønn som virkemiddel. Det rammer oss alle dersom staten ikke klarer å rekruttere og beholde de ansatte de trenger for å levere gode tjenester, sier Sørskaar.
På vegne av alle som mottar statlige tjenester: Takk til ansvarlige parter for å finne den beste løsningen!