Bare litt ufør: Du må ikke gå i fellen, men passe deg for den

Publisert 21.06.2024

Foto: iStock.com/courtneykeating

Det snakkes av og til om «uførefellen». Fellen er der for de som er/blir mindre enn 50 prosent uføre og som senere får økt uføregrad.

De fleste som blir uføre blir 50 prosent uføre eller mer. Det er et krav for å få uføretrygd fra folketrygden at uføregraden er mer enn 50 prosent. Er du ansatt i det offentlige, eller i det private i en bedrift med pensjonsordning med uførepensjon, så kan du også få uførepensjon fra disse arbeidsforholdene i tillegg.

I tabellen under er det gitt noen hovedtrekk i uføretrygd og uførepensjon.

imageuwc0j.png

Uførepensjonen fra offentlig tjenestepensjon dekker opp tapet ved at dersom du har uføregrad på mindre enn 50 prosent, så får du ikke uføretrygd. Det finnes noen få slike ordninger også i privat sektor, men det er ikke vanlig.

Rapport 2023 -02 «Innskuddspensjon i ulike næringer i 2022» fra Actecan viser at 23 prosent av bedriftene med innskuddspensjon har valgt å tilknytte en uførepensjonsdekning til innskuddsordningen. Disse bedriftene ansetter 46 prosent av de ansatte. Undersøkelsen til Actecan sier ingenting om hvor gode uførepensjonsordningene er i de bedriftene som har uførepensjon.

Dette igjen innebærer at det ikke er så mange i privat sektor med uførepensjon som har uføregrad under 50 prosent. Siden erstatningen ellers blir liten, er det «om å gjøre» å klare å bli 50 prosent ufør og få folketrygd. For de som ikke har uførepensjon gjennom arbeidsgiver blir situasjonen nesten den samme, det vil si, de får ingen pensjon dersom de blir under 50 prosent uføre.

Eksempel, 40 prosent ufør

Eksempelvis, dersom du har kr 600 000 i lønn, og du blir 40 prosent ufør og du er med i en offentlig tjenestepensjonsordning, vil du få utbetalt kr 538 000, som vist under

imagegmqw.png

Har du ikke uførepensjon på jobben i privat sektor, vil du kun få 60 prosent av lønn, dvs. kr 360 000 utbetalt i året. Dersom du har maksimal uførepensjon på jobben i privat sektor, men den dekker ikke opp for manglende uføretrygd, vil du få kr 19 600 utbetalt i tillegg til lønn. Det vil si at totalt vil du få utbetalt kr 379 600.

Økt uføregrad

Dersom du har fått uførepensjon fra tjenestepensjonsordningen din basert på en uføregrad som er mindre enn 50 prosent, har du enda ikke fått noe fra folketrygden. Dersom du får økt uføregrad til over 50 prosent, for eksempel til 100 prosent, vil du søke om uføretrygd fra folketrygden. Det er nå problemet oppstår.  

For uføretrygd fra folketrygden beregnes ut fra de tre «beste» av de 5 siste inntektsårene før du ble minst 50 prosent ufør. Dersom du for eksempel har vært 40 prosent ufør i 5 år, vil lønnen du har mottatt i disse årene kun være 60 prosent av lønn i full stilling. Du får da regnet uførepensjonen ut fra disse 60 prosentene, ikke lønn i full stilling.

Eksempelvis, dersom du har kr 600 000 i lønn, og du først blir 40 prosent ufør og så blir 100 prosent ufør og du er med i en offentlig tjenestepensjonsordning, vil du få utbetalt kr 310 000, som vist under (avrundete tall).

image314.png

Det står litt mer om dette på nettsidene til f.eks. KLP og SPK, her angitt med nettsiden til KLP.

Forslag til løsninger

Stortinget har bedt regjeringen komme tilbake til Stortinget med nødvendige endringer for å stenge uførefella. Folk som er uføre i lavere grad enn 50 pst. med ytelse fra en pensjonskasse, må få ytelsen fra pensjonskassen som en del av beregningsgrunnlaget fra Nav dersom de senere blir over 50 pst. uføre.  Arbeids- og inkluderingsministeren svarte i april Stortinget med:

«Jeg mener derfor at det er naturlig at departementet går gjennom denne problemstillingen, men jeg mener at det er for tidlig å konkludere med en konkret løsning.»

Forslag til løsning så langt er derfor at du må bli «ordentlig ufør» om du blir ufør, dvs. med en uføregrad på mer enn 50 prosent, slik at du får uføretrygd. Ellers må du bære «tapet» av nedsatt arbeidsevne selv. (Dette er også en liten påminnelse om at de som jobber deltid i en periode fort kan havne i samme «felle».)