Aktuelt
Nedbemanning kjennetegnes ved at det er forhold hos virksomheten som innebærer at arbeidsgiver har behov for å redusere antall ansatte gjennom oppsigelse. Lov og avtaleverk stiller krav til arbeidsgiver både når det gjelder oppsigelsesgrunnlag og saksbehandling for at en nedbemanning skal være saklig, og derav lovlig. Vi vil i denne artikkelen se nærmere på vilkårene som er fastsatt.
Retten til ferie er regulert i lov om ferie, jf. lov nr 21/1988. Hovedformålet med denne loven er å sikre arbeidstakerne rett til ferie og feriepenger. Ved å fastsette ufravikelige rammer for ferie mv., griper loven inn i det som defineres som arbeidsgivers styringsrett, samtidig som loven regulerer konkrete forhold som begrenser begge parters handlefrihet når det gjelder ferie. Dersom noe ikke er regulert i loven, vil styringsretten derfor stå sterkt. Dette kan være nyttig å kjenne til ved anvendelse av loven.
Det går unna i disse koronatider. Et forslag til fullmaktslov, senere kjent som koronaloven, ble sendt ut på et døgns høring til noen få innbudte. En uke senere ble lovforslaget sterkt moderert av Stortinget. Det er jeg tilfreds med. Og jeg har fortsatt stor tro på den norske rettsstaten og dens institusjoner. Den vil stå seg godt over tid.
- Partene i arbeidslivet løser selv utfordringer i arbeidslivet, og krisen har vist at vi får løsningene på plass raskt og smidig. Jeg er glad arbeidsministeren ikke ser behovet for å bruke forskriftsadgangen om arbeidstid i koronaloven nå, sier Kari Sollien, leder i Akademikerne.
Fredag 13. mars ble det kjent at frontfagsforhandlingene blir utsatt til 3. august på grunn av koronasituasjonen. Partene i disse forhandlingene, Norsk Industri (NHO) og Fellesforbundet (LO), har forlenget overenskomsten til 21. august. Resultatet i disse forhandlingene kalles «frontfaget» og er retningsgivende for de andre lønnsoppgjørene i Norge.