Karriereplanlegging – Er det mulig?

Publisert 19.04.2024 av Inger-Christine Lindstrøm, karriererådgiver

Inger-Christine Lindstrøm, karriererådgiver. Foto: Sturlason

 

Hva er egentlig karriere? Rundt 40 år i arbeidslivet er verdt litt refleksjon og planlegging.

Hva er egentlig «karriere»? Wikipedia definerer det på denne måten: Karriere er en persons fremgang i jobb og hvorvidt de lykkes i arbeidslivet. Rask forfremmelse til stillinger mer ansvar, status eller lønn omtales ofte som å «gjøre karriere». Denne bruken gjenspeiler at ordet opprinnelig har betydd «løpebane» som kommer av latinske ordet carrera som igjen betyr konkurranse.

Først og fremst er karrieren den individuelle utviklingen i arbeidslivet. En karriere kan gå oppover, i faglig dybde eller større bredde ofte i et samspill. Erfaringen av å gå noen skritt ned på «karrierestigen» enten for å justere retning, eller av andre årsaker, er også en naturlig erfaring mange gjør seg i løpet av et langt yrkesliv.

Vi har lett for å sammenligne oss med andre, men i bunn og grunn er det personlig utvikling det er snakk om. Hva som er viktig og riktig for deg der du er i ditt liv. Det som er viktig for Peder Ås eller Marte Kirkerud, er ikke nødvendigvis det du ønsker deg.

Legg en plan

Handler det om å jobbe mest mulig? Om å ha de beste karakterene? Litt flaks? Spisse albuer? De rette kontaktene? Heldigvis ikke bare det, selv om massiv innsats, dyktighet og nettverk kan være viktige faktorer for å komme dit en vil.

Det vil alltid være begrensinger som følge av hvor en bor, hvor mange som ønsker seg akkurat den samme stillingen som deg, og om kompetansen din matcher forventningene til den som skal ansette. Har du et bevisst forhold til hvor mye innsats du er villig til å legge inn for å nå et spesifikt yrkesmål? Utholdenhet, tålmodighet, vilje og åpenhet for flere alternativer kan være viktige faktorer. Det finnes sjelden bare ett svar på spørsmålet om hva som er en riktig vei å gå for akkurat deg.

Er målet ditt å bli best innenfor et definert område? Eller savner du at arbeidet oppleves som mer meningsfylt eller er faglig fordypning du savner?  Prøv å være ærlig med deg selv. Det er helt normalt å ikke være veldig inspirert hele tiden. Dersom det blir en følelse som stadig er der og kommer tilbake er det klokt å spørre deg selv hva det er du savner og ønsker deg mer av?

Bruk gode samtalepartnere og legg en plan for veien videre. Si ja til oppgaver du kanskje egentlig ikke vet om du vil mestre. Ha tillit til at den som spør deg, tror du kan. Finn ut om det er mulig å få til den nødvendige endringen i din nåværende jobb, eller om du kan være klar for din neste jobb. Snakk med lederen din om hvilke oppgaver du ønsker og utforsk mulighetene der du er først. Kan det være behov for faglig påfyll? Aksepter at stillstand og motgang kan være en del av erfaringene du må ta med deg.

Hva vil du? Sett ord på det!

Mange arbeidstakere opplever at de ikke blir sett av lederen sin i tilstrekkelig grad. Om kompetansen og ambisjonene dine ikke blir lagt merke til, så reduserer det naturligvis muligheten for at du oppnår det du ønsker. Men mennesker er ikke tankelesere, ikke ledere heller. Ønsker du deg noe, så si det! Avstem gjensidige forventninger og sett ord på dine egne ønsker og mål. Og om du ikke har den ideelle lederen for tiden, så kan det hjelpe å lede deg selv på en god måte. Gi deg selv anerkjennelse og støtte på veien.

Ta deg tid

De fleste tenker allerede en del på karrieren. Hva kjenner du at du lykkes ekstra godt med? Hvilke gode tilbakemeldinger får du? Hvor er du om fem år? Noter, les noe som gir deg påfyll og finn deg en inspirerende samtalepartner som også er interessert i «prosjekt yrkesplanlegging». Vær positivt nysgjerrig når du møter nye mennesker. Hva er deres historie og erfaringer? Erkjenn at du må ut av komfortsonen når du planlegger karrieren din. Vær forberedt på at du må utfordre deg selv både personlig og faglig. Det er ofte når det kjennes litt ubehagelig at du er i ferd med å gjøre noe du vil vokse på.

  • Vær bevisst dine styrker faglig og personlig. Hvordan kan du synliggjøre og styrke disse ytterligere?
  • Ha en plan for faglig oppdatering og videreutvikling.
  • Ha en oppdatert profil på LinkedIn.
  • Et godt nettverk er verdifullt. Hvordan kan du hjelpe andre videre?
  • Del egen kompetanse og ekspertise med andre.
  • Skriv ned tanker og ideer rundt egen jobbsituasjon og ønsker du har på kort og lengre sikt.
  • Sett mål basert på hva som er viktig for deg.
  • Styr trangen til å sammenligne deg med andre.
  • Ta initiativ. Grip mulighetene når de kommer!
  • Det finnes alltid gode alternativer. Hindringer kan få deg til å se andre muligheter.
  • Innsatsen din i jobben her og nå er viktig for mulighetene dine videre.
  • Finn ut hva du behøver for å beholde motivasjonen i hverdagen.