Hvor finner jeg de ledige jobbene?

Publisert 06.03.2017 av Inger-Christine Lindstrøm, karriererådgiver
Gutt på kontor
Foto: iStock.com/andrewrich
Bare rundt halvparten av alle ledige stillinger blir annonsert i tradisjonell forstand. Hva kan du gjøre som arbeidssøker for å finne stillinger som passer for deg?

Lag deg en god oversikt over nyttige jobbportaler og vær tilgjengelig

Jobbportalene er der de fleste starter jakten på sin neste jobb. I tillegg til NAV.no og Finn.no er det flere andre som for eksempel juristkontakt.no, Indeed.com, Jobbnorge.no, Jukan.no og advokatjobb.no for å nevne noen av interesse for jurister. Dersom du ser etter jobber utenfor Norge kan det ære verdt å følge med på monster.no. Du kan sette opp faste søk, slik at du jevnlig får epost om nye stillinger på disse portalene.

Du kan registrere CV’en din i disse portalene og se om din nye arbeidsgiver finner deg. Da må du sørge for at du har søkbare stikkord som beskriver nøkkelkompetansen din godt i CVen du legger inn. Denne fremgangsmåten kan være effektiv i noen tilfeller.

Annonser i bransjeblader og aviser

Aviser og magasiner er fremdeles gode arenaer når du ser etter ledige stillinger. Temavedlegg for ulike bransjer eller med fokus på jus er naturligvis også aktuelle for jurister på jobbjakt. Spesielt bransjeblader lønner det seg å følge med i. Du vil oftest finne de samme annonsene på nett også.

Følg med på arbeidsgivere som du ønsker å arbeide for

En del arbeidsgivere, også advokatfirmaer, bruker sine egne hjemmesider til å annonsere etter nye medarbeidere. Noen ganger er det ikke komplette utlysningstekster, men åpne invitasjoner til å ta kontakt. Mange ønsker å signalisere at de alltid er interessert i en uforpliktende dialog med flinke folk som gjerne vil bli en del av deres miljø. Dette er muligheter det kan lønne seg å gripe. Også arbeidsgivere i det offentlige bruker nettsidene sine på denne måten. Du finner som regel denne informasjonen under «om oss» på nettsidene deres.

LinkedIn som markedsplass – finn informasjon og vis deg frem  

Sosiale medier får en stadig større plass som markedsplass for ledige stillinger. Jeg vil spesielt nevne LinkedIn. Ved å ha en profesjonell og oppdatert profil her kan du både bli funnet av rekruttere, headhuntere og arbeidsgivere direkte. Du kan også følge interessante arbeidsgivere og følge med på hva de legger ut av muligheter. Du kan lese om dem, lett komme i dialog og få innblikk i deres kultur og hva som opptar dem.

LinkedIn hjelper deg også med å se hvem i ditt nettverk som kanskje vet mer om hvordan du kan komme i dialog. Det er ofte viktig å skaffe seg litt mer informasjon enn den du finner i stillingsannonsen, for å kunne skille deg ut i søknadsprosessen. Gjennom faggrupper og ved at du selv deler for eksempel interessante fagartikler, presentasjoner eller linker vil du også selv bli mer synlig på en positiv måte.

Det er forresten helt i orden å se på andre personers profiler på LinkedIn. Dette er faktisk den mest populære funksjonen. Mange arbeidsgivere i det offentlige og det private er meget bevisste på denne muligheten til å komme i kontakt med potensielt nye medarbeidere. Du kan også lære fra rollemodeller innen juss om hva de har på sin CV, samt hvordan de trekker frem viktige punkter ved å besøke profilen deres. 

Hvordan bruke rekrutteringsbransjen i jobbsøkeprosessen?          

Rekrutteringsbransjens hjemmesider og deres aktivitet på LinkedIn er en annen måte å finne informasjon om jobbmuligheter. Bemanningsbyråene kan være formidlere av kortere og lengre oppdrag, men også faste stillinger. Det er lett å være skeptisk til vikariater og engasjementer. Det finnes imidlertid mange eksempler på at veien til jobben du vil ha går via slike muligheter. Vei fordelene opp mot ulempene før du avviser et tilbud som ikke er en fast stilling, dersom du har mulighet til det. Disse tilknytningsformene har av vittige tunger blitt omtalt som «jobbintervjuet som varte i seks måneder».

Det finnes i tillegg mange spesialiserte rekrutteringsbyråer og headhuntere der ute som er på konstant jakt etter spesialister for sine oppdragsgivere. Kanskje også for din nye arbeidsgiver? Headhuntere benytter seg av flere metoder for å finne frem til aktuelle kandidater, inkludert jungeltelegrafen.

Ved å skrive søkeordet «rekrutterer» i søkefeltet på f.eks. nav.no får du en omfattende liste over hvem de er. For å komme i dialog med en profesjonell rekrutterer må du som regel registrere deg i deres database samt søke på en jobb de lyser ut.

Ta kontakt – og vær tydelig på hva du kan tilby                                   

Hvis du vet hvor du gjerne vil jobbe så kan du selv ta kontakt. Du behøver ikke å sitte å vente på at de skal lyse ut «drømmejobben» din. I første omgang er det antakelig best å ha fokus på å utforske mulighetene og skaffe deg informasjon om hva de har av behov. Kjenner du noen som jobber der allerede, eller har jobbet der, kan det være et bra sted å starte. Du behøver kunnskap om muligheter og hvem du bør snakke nærmere med. Vurder om du kan fortelle nettverket ditt at du er på jobbjakt og be om hjelp til å få tips om stillinger eller bli presentert som kandidat. 

Vær tydelig på hva du har å tilby.

Du kan godt skrive en såkalt «åpen søknad», men finn ut hva du skal fremheve og hvem du skal sende den til først. Vær forberedt på å følge opp i etterkant. Uten oppfølging fra din side skjer det som regel ingenting.

Alle ledige jobber har vært et behov hos arbeidsgiveren en god stund før vi ser en stillingsannonse. En god del jobber kommer ikke så langt som til annonsering fordi den riktige personen har vært der til riktig tidspunkt. Noen ganger kan stillingen bli utlyst allikevel, men da er det nesten forutbestemt hvem som får tilbudet.

Hva med å bli din egen sjef? For de fleste er dette en tanke som vokser frem over tid. Mange leker med tanken, og noen gjør det før eller senere.